Trei grupuri indigene revendică o parte din comoara galionului San José

Trei grupuri indigene revendică o parte din comoara galionului San José

Trei grupuri indigene din America de Sud, Killakas, Carangas și Chichas, au revendicat o parte din comoara galionului San José, cunoscut ca „Sfântul Graal al epavelor scufundate”. Aceste comunități susțin că strămoșii lor au muncit în condiții asemănătoare sclaviei pentru a extrage metalele prețioase care se află acum în încărcătura scufundată a navei. Avocatul reprezentând interesele indigenilor, Jose Maria Lancho, a depus cereri la UNESCO și guvernul spaniol, solicitând ca orice comori recuperate să fie împărțite cu grupurile indigene ca moștenitori direcți ai minerilor.

Galionul San José, despre care se crede că transporta una dintre cele mai mari comori încă nerecuperate, s-a scufundat în anul 1708 după o confruntare cu flota britanică. Epava a fost localizată în 2015, iar guvernul Columbiei a anunțat planuri pentru o misiune științifică de recuperare a obiectelor de la bord. Disputa asupra drepturilor asupra comorii implică Columbia, o companie de recuperare maritimă din Statele Unite și statul spaniol, fiecare având argumente diferite pentru revendicarea comorii.

Columbia refuză să facă public locul exact al epavei, declarând că este un secret de stat, în timp ce Spania susține că galionul și comorile sale îi aparțin, fiind protejate de regulile ONU. Indigenii, pe de altă parte, consideră că orice intervenție și însușire unilaterală a galionului fără consultarea lor directă este un act de jaf și neocolonialism. Situația rămâne complicată, iar rezultatul disputelor legale și revendicărilor rămâne de văzut.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;