Atacul din Iordania: "Rezistența islamică în Irak" acuzată de moartea soldaților americani

Atacul din Iordania: "Rezistența islamică în Irak" acuzată de moartea soldaților americani

Recent, un atac cu dronă în Iordania a avut consecințe tragice, soldându-se cu moartea a trei soldați americani. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a identificat grupul responsabil pentru această acțiune ca fiind "Rezistența islamică în Irak", o coaliție de luptători din grupuri armate pro-iraniene, printre care se numără și influentele Brigăzile Hezbollah.

Această mișcare este cunoscută pentru numeroasele atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției internaționale din Irak și Siria, care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Cu un total de 165 de atacuri înregistrate, "Rezistența islamică în Irak" și-a revendicat acțiunile ca fiind un semn de solidaritate cu palestinienii și un apel la retragerea celor 2.500 de soldați americani din Irak.

În urma acestor evenimente, Statele Unite au luat măsuri de represalii împotriva Brigăzilor Hezbollah și Al-Noujaba, două grupări care se identifică cu "axa rezistenței", alături de Hezbollahul libanez, rebeșii Houthi din Yemen și Hamas. Aceste facțiuni sunt considerate teroriste de către Washington și au fost implicate în conflictul din Siria, luptând alături de regimul în putere.

Originile acestor grupuri armate sunt legate de Hashd al-Shaabi, o coaliție de foști paramilitari formată în 2014 pentru a sprijini forțele irakiene împotriva Stat Islamic, răspunzând la un apel la jihad emis de ayatollahul Ali al-Sistani. După victoria asupra SI în 2017, Hashd al-Shaabi a fost integrată în forțele regulate irakiene, devenind o forță semnificativă cu peste 160.000 de membri.

În ciuda anunțului Brigăzilor Hezbollah de a suspenda operațiunile militare împotriva trupelor americane pentru a nu complica situația guvernului irakian, tensiunile rămân ridicate. Președintele american Joe Biden a declarat că SUA au decis un răspuns adecvat în urma atacului cu dronă, subliniind că nu este necesar un război extins în Orientul Mijlociu.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;