Tragedie în Canalul Mânecii: Cinci migranți decedați în contextul controversatei legi britanice de deportare

Tragedie în Canalul Mânecii: Cinci migranți decedați în contextul controversatei legi britanice de deportare

O tragedie a zguduit apele Canalului Mânecii, unde cel puțin cinci migranți, printre care și un copil, și-au pierdut viața în încercarea disperată de a ajunge pe tărâmul britanic. Incidentul a survenit într-un moment de profundă tensiune politică, în urma adoptării unei legi care permite deportarea solicitanților de azil în Rwanda, decizie ce a stârnit un val de critici la nivel internațional.

Potrivit surselor locale și internaționale, inclusiv Reuters și AFP, un „vas mic” supraîncărcat cu peste 110 persoane a pornit pe mare de pe plaja din Wimereux, Franța. După o primă eșuare, ambarcațiunea s-a aventurat din nou în apele Canalului, sfidând curenții puternici și condițiile meteo nefavorabile. În ciuda mărilor aglomerate și periculoase, migranții au riscat totul pentru o șansă la o viață mai bună.

Această ultimă tentativă de traversare vine în contextul în care guvernul britanic, condus de prim-ministrul Rishi Sunak, a adoptat o lege controversată care prevede trimiterea solicitanților de azil în Rwanda pentru procesare, în loc să rămână în Marea Britanie. Sunak a declarat că planul Rwanda va funcționa ca un factor de descurajare, în timp ce criticii condamnă strategia ca fiind inumană.

Organizații pentru drepturile omului și figuri politice au cerut Marii Britanii să revină asupra acestei legi, subliniind că încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului și independenței justiției. Cu toate acestea, guvernul de la Kigali a salutat decizia, iar primul zbor de deportare este programat să plece în următoarele săptămâni.

În timp ce dezbaterile politice continuă, voci din întreaga lume își exprimă indignarea și tristețea față de pierderile de vieți umane și îndeamnă la o abordare mai umană și responsabilă a crizei migrației. Această ultimă tragedie ridică numărul persoanelor decedate încercând să traverseze Canalul Mânecii în 2024 la cel puțin cincisprezece.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;