Tensiuni în Republica Moldova: Găgăuzia solicită sprijinul Rusiei în fața Chișinăului

Tensiuni în Republica Moldova: Găgăuzia solicită sprijinul Rusiei în fața Chișinăului

În contextul unor relații tot mai tensionate cu administrația centrală a Republicii Moldova, regiunea autonomă Găgăuzia a făcut apel la sprijinul Rusiei, acuzând presiuni din partea Chișinăului. Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, a avut o întâlnire cu Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației Ruse, unde a denunțat încălcarea drepturilor găgăuzilor și a cerut consolidarea relațiilor cu Federația Rusă.

Această solicitare vine într-un moment delicat pentru Republica Moldova, care se confruntă cu o situație similară în Transnistria, regiunea separatistă care a cerut de asemenea "protecție" din partea Moscovei. Aceste acțiuni au stârnit îngrijorări la nivel internațional cu privire la posibilele încercări de destabilizare ale țării.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat suspiciuni în legătură cu Evghenia Guțul, menționând acuzații de utilizare a fondurilor ilegale în campania electorală și încă nu a semnat decretul prezidențial pentru numirea acesteia în Guvern.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a semnalat că Rusia ar putea folosi Transnistria și Găgăuzia ca pârghii de influență pentru a destabiliza Moldova, însă nu a fost clarificat modul și scopul specific în care aceste condiții de propagandă ar urma să fie exploatate.

În ciuda acestor tensiuni politice, Statele Unite și alte entități internaționale au reiterat suportul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, încurajând dialogul și căutarea de soluții comune între Chișinău și regiunile autonome.

Situația actuală în Republica Moldova subliniază complexitatea geopolitică a regiunii și necesitatea unei abordări echilibrate și prudente pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea pe termen lung.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;