Sorin Cîmpeanu, Decorat de Președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Național Steaua României” în Grad de Ofițer

Sorin Cîmpeanu, Decorat de Președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Național Steaua României” în Grad de Ofițer

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 18 martie, decretul prin care Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației și actual președinte al Consiliului Național al Rectorilor și al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a fost distins cu „Ordinul Național Steaua României” în grad de ofițer. Aceasta este a doua oară când Cîmpeanu primește această înaltă distincție de stat, după ce în 2019 i-a fost acordat gradul de cavaler pentru „contribuția excepțională avută la dezvoltarea și modernizarea învățământului românesc”.

Decorarea a fost efectuată în ziua de marți, 19 martie, ca un semn de apreciere pentru contribuția sa la promovarea imaginii României în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei. Această distincție vine în ciuda controverselor anterioare, când Cîmpeanu a fost acuzat de plagiat și a demisionat din funcția de ministru al Educației în septembrie 2022, după o investigație publicată de jurnalista Emilia Șercan.

În ciuda acestor acuzații și a presiunilor venite din partea universităților din Franța pentru a demisiona și din poziția de președinte al AUF, Cîmpeanu a menținut ambele funcții, susținând că suspiciunile de plagiat sunt improprii în cazul unui caiet cu lucrări practice.

Pe lângă Sorin Cîmpeanu, prin același decret prezidențial, au fost decorați și alți membri ai comunității academice, recunoscându-se astfel contribuția lor la promovarea educației și a culturii românești. Printre aceștia se numără Abdel Rahamane Baba-Moussa, Costoiu Mihnea Cosmin, Bunoiu Octavian Mădălin, Mohamed Ketata, Spiță Doina Paula și Cosovanu Irina-Ofelia.

În contextul acestor evenimente, societatea civilă și mediul academic continuă să fie vigilente în privința standardelor de integritate și a necesității unei analize serioase, libere de orice presiune, în cazul acuzațiilor de plagiat aduse unor figuri publice.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;