România și Bulgaria în Așteptarea Integrării Complete în Spațiul Schengen

România și Bulgaria în Așteptarea Integrării Complete în Spațiul Schengen

Comisia Europeană a evidențiat progresele și provocările aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen în raportul anual pentru 2023-2024. Documentul publicat subliniază aderarea parțială a celor două țări, cu acces liber la frontierele aeriene și maritime, dar cu granițele terestre încă în așteptarea aprobării complete.

Raportul Comisiei Europene remarcă aplicarea eficientă a normelor Schengen și contribuția semnificativă a spațiului deschis la economia Uniunii Europene. Peste 10 milioane de vize Schengen au fost emise, iar turismul, care reprezintă aproape 10% din PIB-ul UE, a beneficiat de un aflux de peste jumătate de miliard de călători, apropiindu-se de cifrele dinaintea pandemiei.

Cu toate acestea, raportul menționează că pentru o integrare completă în spațiul Schengen, mai sunt necesare eforturi pentru implementarea noilor măsuri și cooperării polițienești, precum și o decizie a Consiliului UE pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre cu România și Bulgaria.

Ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a subliniat importanța acestui pas, afirmând că nu există precedent pentru ca o țară să rămână cu doar o parte din frontiere în spațiul Schengen. El a accentuat că rezolvarea acestui dosar în 2024 va demonstra coeziunea europeană și va contracara tendințele antieuropene.

Predoiu a mai adăugat că România se numără printre liderii Europei în combaterea migrației ilegale și a subliniat cooperarea eficientă cu Germania în acest domeniu, precum și în cazul fugarilor identificați și aduși în fața legii.

Decizia Consiliului din decembrie privind aderarea parțială a României și Bulgariei la spațiul Schengen este un pas important, iar autoritățile române sunt încrezătoare că sprijinul statelor membre și al Comisiei Europene va duce la o integrare deplină în 2024.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;