România se alătură operațiunilor internaționale împotriva rebelilor Houthi

România se alătură operațiunilor internaționale împotriva rebelilor Houthi

Președintele României, Klaus Iohannis, a inițiat un pas important în politica externă a țării, transmițând către Parlament cererea de aprobare pentru participarea forțelor armate române la două operațiuni militare internaționale împotriva rebelilor Houthi.

Conform documentelor oficiale, România va contribui cu până la 5 militari la EUNAVFOR ASPIDES, o operație de securitate maritimă a Uniunii Europene, și cu până la 3 militari la operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN, sub comanda Statelor Unite. Aceste operațiuni vizează asigurarea libertății de navigație și combaterea amenințărilor în zone strategice precum Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic.

Rebelii houthi, susținuți de Iran și controlând partea de vest a Yemenului, au intensificat atacurile împotriva navelor comerciale, punând în pericol un segment vital al comerțului mondial. SUA și Regatul Unit au răspuns prin raiduri aeriene pentru a limita capacitatea rebelilor de a efectua astfel de atacuri.

Decizia președintelui Iohannis vine în contextul în care securitatea în Orientul Mijlociu este o prioritate pentru comunitatea internațională și reflectă angajamentul României în cadrul NATO și al Uniunii Europene pentru menținerea păcii și a stabilității globale.

Parlamentul României va dezbate și vota în curând această cerere, marcând o nouă etapă în contribuția României la eforturile internaționale de securitate.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;