România Scapă de Impactul Norului de Praf Saharian, Conform ANM
România va fi ocolită în următoarele două zile de norul de praf saharian care afectează în prezent mai multe țări din Europa de Vest, potrivit ultimelor informații furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Specialiștii ANM au declarat că, datorită circulației aerului deasupra continentului, particulele de praf provenite din Sahara nu vor ajunge în spațiul aerian românesc în intervalul 9 aprilie, ora 17:00 – 11 aprilie, ora 18:00.
Deși Europa de Vest se confruntă cu un nor de praf „excepțional de dens”, cel de-al treilea din ultima lună, România va evita astfel efectele negative ale acestuia, care includ creșterea concentrațiilor de PM10, particule ce pot avea impact asupra sănătății prin reținerea în aer a dioxidului de carbon și a particulelor de praf.
Citește și:
47 de ani de la cutremurul din 1977: Reflecții și învățăminte în contextul actual
Accident grav în Snagov și cutremur în Brăila: Un weekend agitat în România
Autoritățile Sanitare din România Se Mobilizează în Fața Creșterii Numărului de Cazuri de Gripă
Serviciul european de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) a avertizat anterior despre densitatea crescută a acestui nor de praf, care a colorat cerul în nuanțe de roșu și portocaliu în timpul apusurilor și a determinat depășirea limitelor maxime privind calitatea aerului în unele regiuni. Franța și Germania sunt printre cele mai afectate țări în acest moment.
Meteorologii subliniază că, deși particulele mai mari de praf tind să cadă rapid la sol, cele mai fine pot călători pe distanțe lungi și pot afecta diferite zone ale Europei. În ciuda acestui fenomen, România rămâne în afara zonei de influență, iar în perioada menționată nu sunt așteptate nici precipitații care să poată aduce particulele de praf la sol.
Cetățenii pot rămâne informați cu privire la evoluția și mișcarea norului de praf saharian prin urmărirea actualizărilor ANM și a rapoartelor CAMS.
Citește și:
Inflația în România: O scădere ușoară în decembrie, dar previziuni de creștere pentru 2024
NATO Marchează 75 de Ani de Solidaritate și Securitate în Contextul Provocărilor Actuale
Victorie Istorică pentru România: Dosarul Roșia Montană încheiat fără despăgubiri