România Extinde Ajutorul pentru Republica Moldova în Domeniul Energiei

România Extinde Ajutorul pentru Republica Moldova în Domeniul Energiei

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în cadrul unei ședințe de Guvern un nou pachet de ajutor destinat Republicii Moldova, menționând că „planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat”. Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care prelungește măsurile de ajutor pentru reducerea riscului ca Republica Moldova să rămână fără energie electrică și gaze naturale, inclusiv schema de plafonare a prețurilor la aceste resurse. Aceste măsuri sunt parte a unui efort mai larg de consolidare a sistemului energetic moldovean și de integrare a acestuia cu piața europeană, în contextul tensiunilor regionale.

Continuarea exportului de energie electrică către Republica Moldova este considerată o „măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri”, conform declarațiilor premierului Ciolacu. De asemenea, un alt palier de sprijin este în domeniul educației, ca parte a acordului bilateral dintre cele două țări.

Modificarea legislației actuale vine în sprijinul Republicii Moldova într-un moment de vulnerabilitate crescută, având în vedere dependența de centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, care asigură aproximativ 75% din necesarul de electricitate al țării. România rămâne un partener cheie în consolidarea sistemului energetic moldovean, cu companii de stat precum Transgaz și OPCOM jucând roluri importante în acest proces de integrare energetică.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;