Reforma Fiscală: Daniel Dăianu Subliniază Necessitatea Echității și Avertizează asupra Riscurilor Inflației

Reforma Fiscală: Daniel Dăianu Subliniază Necessitatea Echității și Avertizează asupra Riscurilor Inflației

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a adus în atenția publică o serie de aspecte critice privind sistemul fiscal actual din România, subliniind necesitatea unei reforme echitabile și avertizând asupra pericolelor pe care le reprezintă inflația ca metodă de taxare indirectă.

În cadrul unei conferințe organizate de Profit.ro, Dăianu a criticat practicile actuale ale microîntreprinderilor, care prin folosirea unor "portițe fiscale", își reduc taxele și impozitele datorate. El a subliniat că multe dintre aceste companii își plătesc angajații prin astfel de mecanisme, evitând astfel plata TVA și contribuțiile la nivel corect.

Conform lui Dăianu, o reformă fiscală trebuie să aducă echitate și corectitudine în sistem, eliminând privilegiile și discriminările existente. Acesta a menționat că un regim fiscal corect nu ar trebui să scutească anumite grupuri de la plata taxelor și impozitelor și a subliniat importanța eficienței cheltuielilor publice, exemplificând cu proiecte de infrastructură defectuoase care generează costuri suplimentare pentru întreținere și reparații.

Pe lângă aceste aspecte, Dăianu a avertizat guvernul asupra riscurilor inflației ca metodă de taxare, care ar putea avea un impact negativ asupra celor cu venituri mici, transformându-se într-un "război distribuțional". În contextul în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a negat că o creștere a TVA ar fi o componentă a viitoarei reforme fiscale, preocupările legate de distribuția echitabilă a sarcinii fiscale rămân un subiect fierbinte.

În concluzie, declarațiile lui Daniel Dăianu pun accent pe necesitatea unei schimbări în sistemul fiscal românesc, care să asigure echitate și să elimine ineficiențele, totodată avertizând asupra pericolelor pe care le-ar reprezenta o creștere a inflației ca metodă de a acoperi deficitul bugetar.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;