Reformele fiscale ale României: Premierul Marcel Ciolacu dezvăluie planurile de combatere a evaziunii și menținerea taxelor scăzute

Reformele fiscale ale României: Premierul Marcel Ciolacu dezvăluie planurile de combatere a evaziunii și menținerea taxelor scăzute

Premierul României, Marcel Ciolacu, a adus în atenția publicului o problemă majoră cu care se confruntă economia țării: evaziunea fiscală la un nivel înalt combinată cu unele dintre cele mai mici taxe din Europa. Într-o serie de declarații recente, premierul a subliniat necesitatea unei reforme fiscale, dar a respins ideea creșterii taxelor și impozitelor în viitorul apropiat.

Marcel Ciolacu a fost clar în mesajul său: „Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Deci ceva nu funcţionează.” Această situație paradoxală a pus guvernul în fața unei provocări semnificative: cum să crească veniturile fără a mări taxele? Răspunsul premierului se axează pe digitalizarea ANAF-ului și pe îmbunătățirea colectării taxelor existente.

În ceea ce privește viitorul fiscal al României, Ciolacu a vorbit despre o „așezare fiscală” care va fi implementată probabil în 2026, menționând că reforma fiscală nu va intra în vigoare în anul fiscal respectiv, ci va avea un efect întârziat. Acest plan exclude creșterea impozitelor și se concentrează mai degrabă pe eficientizarea sistemului fiscal și pe combaterea evaziunii.

Premierul a subliniat că sustenabilitatea economiei românești este în momentul de față bazată pe investiții și că guvernul își propune să realizeze investiții record în anul curent. În plus, a menționat că a început să se observe o scădere a decalajului de TVA, care este considerat cel mai mare.

În concluzie, Marcel Ciolacu reiterează angajamentul guvernului de a face față provocărilor fiscale fără a impovăra cetățenii cu taxe și impozite suplimentare, concentrându-se în schimb pe eficientizarea colectării și pe utilizarea tehnologiei pentru a combate evaziunea fiscală. Prin aceste măsuri, premierul speră să creeze un mediu fiscal mai echitabil și mai eficient pentru toți contribuabilii români.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;