BNR menține dobânda-cheie stabilă în contextul creșterii inflației

BNR menține dobânda-cheie stabilă în contextul creșterii inflației

Banca Națională a României (BNR) a anunțat menținerea dobânzii-cheie la nivelul de 7% pentru a opta oară consecutiv, în cadrul ședinței de politică monetară din 12 ianuarie. Această decizie vine în contextul în care bănca centrală anticipează o creștere a inflației în prima lună a anului curent.

Într-un comunicat de presă, BNR a subliniat că incertitudinile și riscurile legate de perspectiva inflației sunt amplificate de recentele măsuri fiscal-bugetare implementate pentru susținerea consolidării bugetare. Rata inflației a înregistrat o scădere ușoară în decembrie 2023, ajungând la 6,6%, cu o rată medie anuală de 10,4%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Consiliul de administrație al BNR a hotărât, pe lângă menținerea dobânzii de politică monetară, și păstrarea ratelor dobânzilor pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și pentru facilitatea de depozit la 6% pe an, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat anterior că nu se va lua în considerare reducerea dobânzii-cheie până la observarea unei scăderi a inflației. În acest sens, banca centrală își propune să readucă rata anuală a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5% ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile.

În plus, BNR menționează că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene pentru stimularea creșterii pe termen lung, sunt cruciale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea economiei românești.

Având în vedere contextul economic actual și riscurile asociate, BNR afirmă că va continua să monitorizeze atent situația și să utilizeze instrumentele disponibile pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;