Schimbare în Codul Rutier: Motocicliștii, Exonerați de Obligația de a Deține Echipament de Siguranță

Schimbare în Codul Rutier: Motocicliștii, Exonerați de Obligația de a Deține Echipament de Siguranță

Conducătorii de motociclete și mopede pot respira ușurați după ce o schimbare legislativă recentă le-a scutit de povara unor echipamente de siguranță considerate până acum obligatorii. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marți o lege care modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aducând o veste bună pentru pasionații celor două roți.

Până în prezent, Codul Rutier nu făcea distincție între categoriile de vehicule, impunând tuturor conducătorilor să fie echipați cu două triunghiuri reflectorizante, o trusă medicală de prim-ajutor și un extinctor. Nerespectarea acestei norme putea duce la amenzi consistente, de până la 825 de lei.

Noile reglementări vin să excepteze motocicletele și mopedele de la această obligație, în urma argumentelor aduse de inițiatorul proiectului de lege, senatorul USR Cristi Berea. Acesta a subliniat că, din cauza dimensiunilor reduse ale acestor vehicule, echiparea cu obiectele menționate mai sus nu doar că nu oferă protecție suplimentară, dar poate chiar să crească riscul de accidente. Mai mult, în cazul unui impact, prezența unui extinctor sau a altor obiecte contondente în ghiozdanul purtat de motociclist ar putea avea consecințe grave.

Astfel, conform noii legislații, vehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A nu vor mai fi obligate să fie dotate cu trusă de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu. Această măsură este menită să asigure nu doar o mai mare libertate de mișcare pentru motocicliști, ci și o siguranță sporită în trafic.

Camera Deputaților a adoptat legea în 11 martie, aceasta devenind astfel aplicabilă după promulgarea de către președintele țării. Schimbarea este una binevenită în comunitatea motocicliștilor, care acum se pot concentra pe plăcerea de a conduce fără grija unor echipamente suplimentare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;