Victoria Găgăuziei la Curtea Constituţională: Restituirea TVA-ului Schimbă Jocul Fiscal în Moldova

Victoria Găgăuziei la Curtea Constituţională: Restituirea TVA-ului Schimbă Jocul Fiscal în Moldova

Găgăuzia, regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova, a marcat un triumf juridic semnificativ după ce Curtea Constituţională a anulat un amendament controversat la Codul Fiscal. Amendamentul prevedea ca rambursarea TVA-ului către agenţii economici să se efectueze din bugetul local al Găgăuziei, nu din cel naţional, aşa cum era practica standard.

Başcanul Găgăuziei, Evghenia Guţul, a salutat decizia Curţii, văzând în aceasta o reafirmare a statului de drept şi o victorie a populaţiei locale. În contrast, partidul de guvernare de la Chişinău, Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Radu Marian, a promis să adreseze rapid lacunele legislative expuse, asigurând că rambursarea TVA-ului se va efectua într-o manieră echitabilă pentru toate regiunile ţării.

Decizia Curţii Constituţionale a venit după ce Adunarea Populară a Găgăuziei şi Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au contestat amendamentul, argumentând că nu a fost suficient dezbătut şi că riscurile nu au fost complet evaluate. Guvernul a respins aceste acuzaţii, susţinând că au fost efectuate audieri publice între primele două lecturi ale proiectului de lege.

În urma hotărârii Curţii, restituirea sumelor de TVA şi accize achitate de agenţii economici din Găgăuzia va fi realizată de la bugetul de stat. De asemenea, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 şi 22 februarie 2024, rambursările vor fi acoperite de la bugetul local al Găgăuziei, iar orice sumă ce depăşeşte veniturile bugetare va fi acoperită de bugetul naţional.

Această situaţie pune în lumină tensiunile dintre autonomia regională şi gestionarea fiscală centralizată, evidenţiind nevoia de transparenţă şi dialog între diferitele niveluri guvernamentale. În acest context, PAS se angajează să colaboreze cu reprezentanţii din regiune pentru a asigura o abordare corectă şi uniformă a procesului de rambursare a TVA-ului.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi contestată, marcând un moment important în politica fiscală a Republicii Moldova şi în autonomia Găgăuziei.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;