Randamentele Fondurilor de Investiții În Creștere După Panică Inițială în 2022

Randamentele Fondurilor de Investiții În Creștere După Panică Inițială în 2022

Investitorii care au păstrat sau au achiziționat unități de fond în perioada de randamente negative a obligațiunilor în 2022 se numără printre câștigătorii actuali ai pieței, conform președintelui Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă. În contrast, cei care au răscumpărat unitățile de fond în panică au suferit pierderi directe. Randamentele fondurilor de obligațiuni au înregistrat o creștere semnificativă în 2023, cu multe dintre ele arătând creșteri cu două cifre.

În 2022, multe fonduri de investiții au fost afectate de o scădere a activelor și de dobânzi avantajoase oferite de programe precum Fidelis, care la acea vreme beneficia de impozit zero. Cu toate acestea, modificările fiscale din 2023, care au introdus un impozit de 1-3% pentru investițiile pe piața de capital, nu au împiedicat creșterea interesului pentru fondurile de investiții. În aprilie 2023, fondurile deschise locale au înregistrat intrări nete de 719 milioane lei, cu o creștere semnificativă a numărului de investitori de la o medie de 10.000-11.000 pe lună în anul precedent, la 20.000 în prezent.

Gustă a remarcat că industria fondurilor de investiții a reușit să atragă atenția investitorilor, în ciuda competiției cu programe de economisire guvernamentale precum Tezaur. Numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții a ajuns la aproape 670.000, o cifră care sugerează un interes crescut pentru această formă de investiții.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;