Putin anunță prezența a 700.000 de militari ruși în Ucraina și condiționează negocierile de pace

Putin anunță prezența a 700.000 de militari ruși în Ucraina și condiționează negocierile de pace

Președintele rus Vladimir Putin a comunicat într-o declarație televizată că aproape 700.000 de militari ruși sunt în prezent angajați în operațiunea militară din Ucraina, folosind termenul oficial pentru campania lansată în februarie 2022. Putin a precizat că această cifră reflectă un increment comparativ cu numărul de 617.000 de militari raportat în decembrie.

Anunțul vine în contextul în care Rusia a inițiat o ofensivă amplă în regiunea Harkov, situată în nord-estul Ucrainei, în luna mai. Deși Rusia nu a oferit detalii despre pierderile umane suferite în conflict, estimările din septembrie 2022 indicau 5.937 de soldați ruși decedați în luptă. Analize independente și rapoarte ale serviciilor de informații occidentale sugerează că pierderile ar fi semnificativ mai mari.

În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a evaluat pierderile militare ale țării sale la aproximativ 31.000 de morți până în luna februarie. Într-o recentă declarație, Putin a condiționat posibilitatea desfășurării negocierilor de pace de o capitulare de facto a Ucrainei, cerând retragerea forțelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Acestea sunt regiuni pe care Rusia le-a proclamat anexate în septembrie 2022, deși nu le controlează complet.

Putin a menționat că, în cazul în care Ucraina ar accepta condițiile și ar anunța retragerea trupelor, precum și renunțarea la planurile de aderare la NATO, Rusia ar înceta imediat focul și ar începe negocieri. Zelenski a respins aceste cerințe, catalogându-le drept un "ultimatum" comparabil cu tacticile lui Adolf Hitler înainte de Al Doilea Război Mondial și a exprimat scepticism față de promisiunile lui Putin, sugerând că liderul rus nu va opri ofensiva chiar dacă cererile sale ar fi îndeplinite.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;