Propunerea de Armistițiu a Hamas: 135 de Zile pentru Pace în Gaza

Propunerea de Armistițiu a Hamas: 135 de Zile pentru Pace în Gaza

Într-un context tensionat, grupul islamist palestinian Hamas a lansat o propunere de încetare a focului pe o perioadă de 135 de zile, în trei faze distincte, cu speranța de a pune capăt conflictului prelungit cu Israelul. Conform informațiilor Reuters, această inițiativă vine ca un răspuns la eforturile diplomatice ale Qatarului și Egiptului, dar și în urma vizitei Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, în regiune.

Planul prezentat de Hamas implică eliberarea ostaticilor, retragerea trupelor israeliene și începerea reconstrucției în Fâșia Gaza. În prima fază, care durează 45 de zile, vor fi eliberați ostaticii israelieni vulnerabili - femei, minori, bătrâni și bolnavi - în schimbul prizonierilor palestinieni. Israelul ar trebui să își retragă trupele din zonele populate, marcând un prim pas către detensionarea situației.

A doua fază include discuții pentru încheierea operațiunilor militare reciproce și continuarea eliberării ostaticilor. În ultima etapă, se va negocia schimbul de cadavre și rămășițe, precum și creșterea ajutoarelor umanitare pentru civilii din Gaza.

Deși Israelul nu a răspuns oficial, condițiile Hamas sunt considerate inacceptabile de unele voci din guvernul israelian, iar premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni atât interne, cât și internaționale pentru a opri ofensiva militară.

Președintele SUA, Joe Biden, a menționat că solicitările Hamas sunt exagerate și că negocierile continuă. Între timp, conflictul persistă, cu un bilanț grav de victime de ambele părți.

Această inițiativă de armistițiu vine într-un moment critic, cu civilii din Gaza și Israel sperând la o soluție durabilă care să aducă pacea în regiune.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;