Impas în negocierile pentru armistițiu între Israel și Hamas: De ce refuză Netanyahu planul propus

Impas în negocierile pentru armistițiu între Israel și Hamas: De ce refuză Netanyahu planul propus

Într-un context tensionat, marcat de divergențe profunde și un război sângeros, negocierile pentru un armistițiu între Israel și Hamas se află într-un impas. Mișcarea islamistă Hamas a venit cu o propunere de eliberare a ostaticilor israelieni în schimbul unui număr de deținuți palestinieni, însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric oferta.

Documentul propus de Hamas, care a ajuns în atenția Reuters, sugerează eliberarea inițială a femeilor, copiilor, bătrânilor și ostaticilor bolnavi în schimbul a 700 până la 1.000 de palestinieni închiși în Israel. Netanyahu a calificat cererile drept "nerealiste", iar cabinetul său a promis o actualizare a poziției către Cabinetul de Război extins.

Eforturile de mediere ale Egiptului și Qatarului, în încercarea de a apropia punctele de vedere ale celor două părți, par să nu fi dat roade. În plus, criza umanitară din Fâșia Gaza, unde amenințarea foametei devine tot mai acută, adaugă presiune asupra negocierilor.

Hamas a criticat de asemenea recenta numire a unui nou prim-ministru palestinian de către Mahmoud Abbas, văzând în acest gest o consolidare a diviziunilor și o deconectare de la realitatea Autorității Palestiniene. În acest tablou complex, rolul Autorității Palestiniene post-conflict rămâne incert, mai ales în lumina influenței limitate și a poziției ferme a lui Netanyahu împotriva unui viitor stat palestinian.

În ciuda acestor impasuri, comunitatea internațională continuă să facă apel la o soluție pașnică și la încetarea focului, iar ONU avertizează asupra riscului de foamete care planează asupra locuitorilor din Fâșia Gaza.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;