Producția de cereale din Ucraina rămâne neprofitabilă în 2024, dar oleaginoasele câștigă teren

Producția de cereale din Ucraina rămâne neprofitabilă în 2024, dar oleaginoasele câștigă teren

Cultivarea cerealelor în Ucraina va continua să fie o activitate neprofitabilă în anul 2024, a comunicat Ministerul ucrainean al Agriculturii. Această situație este consecința directă a invaziei rusești, începând cu luna februarie 2022, care a afectat semnificativ recoltele și exporturile ucrainene, un mare producător și exportator mondial de cereale și oleaginoase.

În ciuda unei îmbunătățiri a profitabilității comparativ cu anul precedent, ca urmare a restabilirii rutelor de export pe mare, scăderea prețurilor mondiale la toate tipurile de cereale și oleaginoase menține producția de cereale într-o stare de neprofitabilitate. Ministerul a precizat totuși că se așteaptă la o creștere semnificativă a profitabilității culturilor de oleaginoase, cu o estimare de până la 45 de dolari pe tonă pentru floarea soarelui, o creștere de la 69 la 83 de dolari pe tonă pentru soia boabe și de la 5 la 78 de dolari pe tonă pentru rapiță.

Pentru anul 2024, Ucraina estimează o recoltă de 56 de milioane tone de cereale, incluzând 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb și cinci milioane tone de orz. De asemenea, se preconizează și 13 milioane tone de semințe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiță și o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce privește exporturile, pentru anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale și oleaginoase, cuprinzând 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz și aproximativ 25 milioane tone de porumb, în timp ce exporturile de oleaginoase și produse procesate sunt estimate a depăși 17 milioane de tone.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;