Ucraina Întărește Capacitatea de Apărare cu Mii de Drone Kamikaze

Ucraina Întărește Capacitatea de Apărare cu Mii de Drone Kamikaze

Ucraina își amplifică arsenalul de apărare prin producerea a mii de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune, capabile să atingă obiective strategice în Rusia. Ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a dezvăluit într-un interviu cu Reuters că țara sa are în prezent aproape 10 companii care produc astfel de drone, cu unele capabile să zboare până la Moscova și Sankt Petersburg.

Această evoluție marchează o schimbare semnificativă în industria de apărare a Ucrainei, care, spre deosebire de Rusia, se bazează în mare parte pe sectorul privat. Fedorov a subliniat progresele guvernului în dereglementarea pieței dronelor și creșterea finanțării, statul acționând ca un investitor de risc, cu granturi de 2,5 milioane de dolari alocate startup-urilor de tehnologie militară prin inițiativa BRAVE1, sumă ce urmează să fie majorată de aproximativ zece ori în 2024.

În 2023, producția și livrările de drone ucrainene au crescut de peste 120 de ori, cu peste 300.000 de unități contractate și 100.000 trimise pe front. Aceste cifre nu includ contribuția semnificativă a voluntarilor. Fedorov a menționat că Ucraina a eliminat taxele pe componentele UAV, a simplificat procedurile de contractare și a ridicat blocajele birocratice pentru companiile private.

Un obiectiv major al Ucrainei este producerea unui milion de drone First Person View (FPV), care sunt ieftine de fabricat și folosite în cantități uriașe pe front. De asemenea, Ucraina încearcă să reducă dependența de componente importate, în special din China, prin încurajarea producției locale. Fedorov este optimist că până la sfârșitul anului, multe companii vor fabrica peste 50% din componente la nivel local.

Această inițiativă este parte a eforturilor Ucrainei de a obține "un anumit tip de paritate" cu Rusia în producția de drone cu rază lungă de acțiune, conform evaluării șefului spionajului militar ucrainean, Kirlo Budanov.

Ucraina continuă să instruiască operatori de drone, cu 20.000 de persoane formate de când a lansat un program de acordare de granturi pentru pregătirea militară în școlile private în 2023. Aceste eforturi sunt parte dintr-un plan mai amplu de a moderniza și actualiza centrele de formare.

Sectorul privat a fost anterior frânat de un monopol de stat privind fabricarea muniției pentru drone, dar Ucraina a adoptat o rezoluție care pune capăt acestui monopol, permițând peste 20 de companii să testeze și să livreze muniția statului.

Aceste dezvoltări reflectă adaptabilitatea și reziliența Ucrainei în fața provocărilor războiului, precum și angajamentul său de a inova în tehnologia militară pentru a-și asigura securitatea și suveranitatea.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;