Premierul Slovaciei, Robert Fico, împușcat de un scriitor în vârstă de 71 de ani

Premierul Slovaciei, Robert Fico, împușcat de un scriitor în vârstă de 71 de ani

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia a fost împușcat de cinci ori de Juraj Cintula, un scriitor în vârstă de 71 de ani. Incidentul a avut loc în orașul Handlova, imediat după o întâlnire guvernamentală. Atacatorul a fost reținut pe loc de către bodyguarzii premierului și ulterior a fost dus la o secție de poliție pentru interogatoriu.

Fico a fost transportat de urgență la spital și a suferit o intervenție chirurgicală. Starea sa de sănătate a fost inițial gravă, însă după operație, vicepremierul Slovaciei a declarat că premierul „va supraviețui” și că nu se mai află într-o situație care să-i pună viața în pericol.

Cintula, care a fondat o „mișcare antiviolență” și este autorul mai multor culegeri de poezie, a declarat că nu este de acord cu politica guvernului. Înainte de incident, pe rețelele sociale a apărut un video în care Cintula exprima nemulțumiri față de premier, criticând modul în care acesta a gestionat media și alte instituții.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, și membri ai opoziției au condamnat atacul, subliniind gravitatea unui astfel de act împotriva unui reprezentant al statului și împotriva democrației. Autoritățile investighează motivele din spatele atacului, iar asociația scriitorilor slovaci a anunțat că îl va exclude pe Cintula din rândurile sale, dacă se confirmă implicarea acestuia în tentativa de asasinat.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;