Donald Tusk condamnă întâlnirile Ungariei și Slovaciei cu Serghei Lavrov ca fiind "o alegere regretabilă"

Donald Tusk condamnă întâlnirile Ungariei și Slovaciei cu Serghei Lavrov ca fiind "o alegere regretabilă"

Premierul polonez Donald Tusk a exprimat dezaprobare față de întâlnirile recente dintre miniștrii de externe din Ungaria și Slovacia și omologul lor rus, Serghei Lavrov, catalogându-le drept "o alegere regretabilă". Într-o declarație făcută după o întâlnire cu premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, la Vilnius, Tusk a subliniat diferențele de opinie dintre guvernele Ungariei și Slovaciei și restul Uniunii Europene în ceea ce privește politica externă și relația cu Rusia.

Această critică vine în urma participării miniștrilor de externe ungar și slovac, Peter Szijjarto și Juraj Blanar, la un forum diplomatic în Antalya, Turcia, unde au avut discuții cu Lavrov. Tusk a evidențiat că astfel de întâlniri nu sunt doar o chestiune de "gust bun sau rău", ci reprezintă un semn îngrijorător al atitudinii Ungariei și Slovaciei față de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

În plus, Tusk a solicitat "sancțiuni complete" împotriva importurilor agricole din Rusia și Belarus, în contextul în care agricultorii din Polonia protestează împotriva importurilor agricole din Ucraina. Premierul polonez a mai adăugat că impresiile sale despre atitudinea liderilor politici din Grupul de la Vișegrad față de Rusia nu sunt "optimiste sau pozitive".

Critica lui Tusk reflectă tensiunile din interiorul blocului european privind modul de abordare a conflictului din Ucraina și relațiile cu Rusia. Premierii Ungariei și Slovaciei, Viktor Orban și respectiv Robert Fico, și-au exprimat opoziția față de susținerea militară a Ucrainei și au pledat pentru negocieri de pace.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;