Polonia Relaxează Restricțiile pentru Accesul la Contracepția de Urgență

Polonia Relaxează Restricțiile pentru Accesul la Contracepția de Urgență

Într-o mișcare semnificativă pentru drepturile reproductive, Parlamentul Poloniei a făcut un pas important spre liberalizarea accesului la contracepția de urgență, cunoscută și sub numele de „pastila de a doua zi”. Camera inferioară a Parlamentului a adoptat recent o lege care permite femeilor cu vârsta de peste 15 ani să procure acest mijloc de contracepție fără a avea nevoie de prescripție medicală.

Această decizie reprezintă o schimbare majoră față de politica guvernului populist conservator anterior, care în 2017 a impus restricții asupra accesului la pastila de a doua zi, cerând prescripție medicală pentru achiziționarea acesteia. Legea adoptată de Parlamentul Poloniei a primit un număr de 224 de voturi pentru și 196 împotrivă și urmează să fie discutată în Senat, înainte de a fi promulgată de președintele conservator Andrzej Duda.

Liberalizarea accesului la pilula de a doua zi face parte dintr-un set de reforme promise de coaliția guvernamentală pro-europeană, care își propune să aducă Polonia mai aproape de standardele democratice ale Uniunii Europene. În ciuda acestei schimbări, Polonia menține încă una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa, cu interrupții voluntare ale sarcinii permise doar în cazuri de viol, incest sau când viața mamei este în pericol.

Poziția președintelui Duda rămâne incertă, iar consilierii săi au exprimat rezerve cu privire la vârsta la care femeile pot accesa pastila de a doua zi. Totuși, presiunea publică și inițiativele recente ale Platformei Civice, membră a coaliției de guvernare, care propune liberalizarea avortului până la 12 săptămâni de sarcină, ar putea influența decizia finală.

În contextul unei legislații aspre privind avortul și a unui număr mic de avorturi legale practicate, multe femei poloneze aleg să recurgă la metode alternative, inclusiv călătorii în străinătate pentru a accesa serviciile de întrerupere a sarcinii. Schimbările legislative curente sunt văzute de către activiștii pentru drepturile femeilor ca un pas în direcția corectă, dar lupta pentru accesul complet și neîngrădit la servicii de sănătate reproductivă în Polonia continuă.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;