Noi Reguli pentru Alegătorii din Diaspora la Alegerile Locale din 2024

Noi Reguli pentru Alegătorii din Diaspora la Alegerile Locale din 2024

Alegerile locale din 2024 vin cu schimbări importante pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze după stabilirea reședinței în România. Conform unei hotărâri recente adoptate de Biroul Electoral Central (BEC), alegătorii care își stabilesc reședința în țară după data de 11 aprilie 2024 nu vor putea participa la votul pentru autoritățile administrației publice locale din acest an.

Această decizie afectează capacitatea diasporei de a influența alegerile locale, impunând o limită de timp pentru înscrierea în listele electorale. Alegătorii cu domiciliul în străinătate care se repatriază înainte de data limită și nu sunt înscriși pe lista electorală permanentă pot vota la secția arondată adresei de reședință, fiind adăugați în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare.

De asemenea, cetățenii care se mută într-o altă unitate administrativ-teritorială în țară înainte de 11 aprilie și nu sunt pe lista permanentă vor putea vota în noul lor domiciliu, urmând să fie scoși din lista electorală permanentă a secției de votare anterioare, la cererea președintelui biroului electoral.

Pentru cei care își stabilesc reședința după această dată, votul va fi posibil doar în localitatea de domiciliu. Actul de identitate va servi drept dovadă a identității, cetățeniei române și a adresei de domiciliu sau reședință.

Prin această reglementare, BEC urmărește aplicarea unitară a legii privind alegerea autorităților locale și asigurarea unui proces electoral corect și eficient. Este esențial ca alegătorii să fie conștienți de aceste schimbări pentru a-și exercita drepturile civice în mod corespunzător.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;