Schimbări la Kremlin: Guvernul Rusiei se pregătește pentru demisie înainte de învestirea lui Putin

Schimbări la Kremlin: Guvernul Rusiei se pregătește pentru demisie înainte de învestirea lui Putin

În contextul în care Vladimir Putin se pregătește să își înceapă un nou mandat prezidențial, guvernul rus se confruntă cu o schimbare majoră. Conform noilor reguli impuse de amendamentele constituționale din 2020, guvernul va demisiona în ziua învestirii lui Putin, marcând startul unui proces de formare a unui nou executiv.

Această mișcare este o consecință a rezultatelor alegerilor din 15-17 martie, care l-au reconfirmat pe Putin ca lider al Federației Ruse. Se așteaptă ca demisia guvernului să aibă loc la 7 mai, data oficială a învestirii.

Conform Constituției amendate, procesul de numire a unui nou prim-ministru implică aprobarea candidaturii de către Duma de Stat. Președintele prezintă o nominalizare în termen de două săptămâni de la învestire, iar Duma de Stat are la dispoziție o săptămână pentru examinarea candidatului. Dacă Duma respinge de trei ori candidaturile propuse de președinte pentru posturile de viceprim-miniștri și miniștri federali, președintele are dreptul să-i numească în mod independent.

Această restructurare a guvernului subliniază puterea extinsă a președintelui, care, în cazul respingerii repetate a candidaților propuși, poate dizolva Duma de Stat și poate convoca noi alegeri. În plus, președintele are autoritatea de a numi miniștrii federali importanți, cum ar fi cei ai apărării și afacerilor externe, după consultări cu Consiliul de Miniștri, fără a fi nevoie de aprobarea Dumei de Stat.

În acest climat politic, Rusia se pregătește pentru o nouă etapă sub conducerea lui Putin, cu un guvern care reflectă modificările aduse Constituției și consolidarea puterii prezidențiale. O lume întreagă urmărește cu interes aceste evoluții și impactul lor asupra politicii interne și externe a Rusiei.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;