Netanyahu se angajează să contracareze sancțiunile SUA împotriva batalionului Netzah Yehuda

Netanyahu se angajează să contracareze sancțiunile SUA împotriva batalionului Netzah Yehuda

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat ferm că va lupta împotriva oricăror sancțiuni americane care ar putea fi impuse asupra unităților militare israeliene, în special batalionului Netzah Yehuda. Acesta a venit ca răspuns la informațiile apărute în presa americană, sugerând că Washingtonul ar putea lua în considerare sancțiuni pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului de către batalionul care a operat în Cisiordania ocupată.

Într-un comunicat recent, Netanyahu a subliniat: „Dacă are cineva impresia că poate impune sancțiuni unei unități a IDF - mă voi lupta cu toată puterea mea”. Această declarație vine în urma unui raport de la Axios care a indicat că SUA ar putea sancționa batalionul Netzah Yehuda conform legii Leahy din 1997, ce interzice ajutorul militar pentru entități acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a intervenit de asemenea, exprimându-și preocupările într-o discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken. Gantz a subliniat că sancțiunile ar putea afecta legitimitatea Israelului în timpul războiului și a menționat că Israelul dispune de un sistem judiciar independent, precum și de o armată care respectă legea internațională.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze pe marginea acestor aspecte, în afara declarațiilor făcute anterior de Blinken. Acesta a recunoscut că au fost făcute "constatări" în legătură cu acuzațiile de încălcare a legilor americane, care au dus la această potențială decizie.

Batalionul Netzah Yehuda, înființat în 1999 pentru a încorpora convingerile religioase ale recruților ultra-ortodocși și naționaliști, a fost acuzat de implicare în incidente grave, inclusiv moartea unui cetățean american. Armata israeliană susține că batalionul este o subunitate activă de luptă ce respectă legislația internațională și că va investiga orice eveniment neobișnuit în conformitate cu legea.

Acest conflict diplomatic între SUA și Israel evidențiază tensiunile crescânde legate de politica de colonizare și respectarea drepturilor omului în regiunile ocupate, subliniind nevoia de dialog și transparență între aliați.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;