SUA se distanțează de un posibil contraatac israelian împotriva Iranului, menținând sprijinul defensiv

SUA se distanțează de un posibil contraatac israelian împotriva Iranului, menținând sprijinul defensiv

În urma unui atac fără precedent al Iranului asupra Israelului, Statele Unite ale Americii au clarificat poziția lor referitoare la un posibil răspuns militar israelian. Administrația Biden a subliniat că, deși va continua să apere Israelul, nu va participa la niciun atac de răzbunare împotriva Iranului.

Confruntarea militară a început după ce Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, ca răspuns la o lovitură din 1 aprilie asupra consulatului său din Siria. Forțele de apărare israeliene, americane și aliate au reușit să intercepteze aproape toate proiectilele înainte de a atinge țintele, demonstrând o superioritate militară evidentă.

În ciuda acestui succes defensiv, oficialii americani au cerut Israelului să fie prudent în formularea răspunsului său. Într-o conversație telefonică, președintele Joe Biden i-a sugerat premierului israelian Benjamin Netanyahu să gândească „foarte atent și strategic” la următoarele mișcări, subliniind importanța de a evita o escaladare a conflictului.

Critici au venit din partea unor parlamentari americani și foști oficiali, care sugerează că SUA ar trebui să sprijine mai activ Israelul într-un posibil contraatac. Cu toate acestea, Casa Albă a rămas fermă în decizia de a nu se angaja într-un răspuns ofensiv, punând accent pe detensionarea situației.

În același timp, SUA își reiterează angajamentul de a furniza asistență militară Israelului, cu mențiunea că pachetul de ajutor ar putea include și asistență pentru alte regiuni tensionate, cum ar fi Taiwan și Ucraina.

Conflictul dintre Israel și Iran rămâne o sursă majoră de instabilitate în Orientul Mijlociu, iar Statele Unite par să aleagă o abordare echilibrată, încercând să mențină pacea fără a intensifica ostilitățile.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;