NATO se pregătește pentru cel mai amplu exercițiu militar din ultimele decenii

NATO se pregătește pentru cel mai amplu exercițiu militar din ultimele decenii

Într-un context internațional tensionat, NATO își arată hotărârea de a proteja integritatea teritorială a statelor membre prin organizarea celui mai mare exercițiu militar de la încheierea Războiului Rece. Denumit Steadfast Defender, exercițiul va mobiliza un număr impresionant de 90.000 de militari, demonstrând capacitatea Alianței de a răspunde rapid și eficient la potențialele amenințări.

Scenariul exercițiului, care este programat să înceapă în luna februarie, simulează un atac rusesc asupra unui stat aliat, situație în care ar fi invocat Articolul 5 din Tratatul NATO, ce stipulează principiul apărării colective. Acest articol fundamental al Alianței a fost activat o singură dată în istorie, ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Precedentul major în materie de exerciții NATO a fost setat în 2018, când aproape 51.000 de militari au participat la Trident Juncture, majoritatea manevrelor desfășurându-se în Norvegia. Însă Steadfast Defender este pe cale să depășească această amploare, subliniind determinarea Alianței de a asigura securitatea membrilor săi în fața oricăror provocări.

Pe fondul conflictului din Ucraina și al tensiunilor crescânde la frontierele estice ale NATO, acest exercițiu trimite un mesaj clar de solidaritate și forță. Alianța Nord-Atlantică rămâne ferm angajată în apărarea valorilor și principiilor sale, pregătită să facă față oricăror încercări de destabilizare a securității euro-atlantice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;