Bulgaria Menține Avioanele MiG-29 în Funcțiune Până în 2028

Bulgaria Menține Avioanele MiG-29 în Funcțiune Până în 2028

Bulgaria a luat decizia de a-și păstra flota de avioane MiG-29 operațională până în anul 2028, conform declarațiilor ministrului interimar al apărării, Atanas Zaprianov. Această decizie vine în contextul în care țara se pregătește pentru tranziția către noile avioane de luptă F-16, achiziționate de la Statele Unite ale Americii.

Într-o sesiune de interpelări în parlament, ministrul Zaprianov a răspuns întrebărilor privind revizia și recondiționarea a șase motoare de MiG-29, subliniind că este necesară o perioadă de adaptare înainte ca noile avioane F-16 să atingă capacitatea operațională completă. Pentru aceasta, piloții bulgari vor avea nevoie de instruire amănunțită, proces care se estimează că va dura aproximativ trei ani.

Cu un plan unic de finanțare, Ministerul Apărării bulgar a alocat peste 13 milioane de leva pentru întreținerea necesară a flotei existente de avioane MiG-29 și Su-25. Această inițiativă este parte din Programul de Dezvoltare a Capacităților de Apărare al forțelor armate bulgare, care se întinde până în 2032.

Zaprianov a evidențiat importanța menținerii unui număr suficient de ore de zbor pentru piloți, în ciuda limitărilor impuse de misiunile de patrulare aeriană. În prezent, piloții bulgari acumulează peste 35 de ore de zbor lunar, în timp ce pentru patrularea spațiului aerian național sunt necesare cel puțin 1.600 de ore.

În ceea ce privește achiziția avioanelor F-16, Bulgaria se așteaptă să primească opt astfel de aeronave și să aibă 14 piloți instruiți până la sfârșitul anului 2025. Trei dintre aceste avioane vor fi gata până la sfârșitul anului 2024 și vor rămâne în SUA pentru instruirea piloților și tehnicienilor bulgari. Restul avioanelor vor fi livrate în cursul anului 2025, conform acordului cu SUA.

Această tranziție strategică a forțelor aeriene bulgare subliniază angajamentul țării de a-și moderniza apărarea și de a se alinia cu standardele NATO, asigurând în același timp securitatea spațiului aerian național.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;