Piloții Români Se Pregătesc Pentru Misiuni NATO: Instruire Avansată la Centrul European F-16 de la Fetești

Piloții Români Se Pregătesc Pentru Misiuni NATO: Instruire Avansată la Centrul European F-16 de la Fetești

Piloții Forțelor Aeriene Române se află într-o etapă intensă de pregătire la Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) situat la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Această inițiativă marchează un pas important în dezvoltarea capabilităților defensive ale României și consolidarea colaborării în cadrul NATO.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că primul zbor al piloților români a avut loc la începutul săptămânii curente, marcând debutul unei serii de antrenamente practice susținute. Aeronava F-16 utilizată pentru acest zbor a fost furnizată de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, iar expertiza tehnică a fost oferită de instructori ai companiei Lockheed Martin.

Conform MApN, în prezent, șapte piloți români participă activ la sesiuni de pregătire teoretică și practică, atât în cadrul EFTC, cât și utilizând simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române. Aceștia își vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”, un standard ce asigură o pregătire completă și eficientă pentru operațiuni aeriene.

Centrul de la Fetești oferă o platformă de instruire de înaltă calitate, contribuind astfel la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. În plus, acesta va servi drept hub internațional pentru pregătirea piloților de aeronave F-16, inclusiv pentru piloții ucraineni, în contextul suportului promis de aliații NATO.

Prin colaborarea tripartită dintre MApN, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos și Lockheed Martin, România își consolidează poziția strategică și își întărește angajamentul față de securitatea regională și cooperarea internațională.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;