Lansarea în dezbatere publică a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035

Lansarea în dezbatere publică a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035

Ministerul Energiei a anunțat începerea perioadei de consultare publică pentru proiectul Strategiei Energetice a României pentru anii 2025-2035, având în vedere și perspectiva anului 2050. Documentul, care definește viziunea și obiectivele fundamentale pentru dezvoltarea sectorului energetic național, va fi deschis dezbaterii până pe data de 13 iulie, urmând a fi ulterior supus aprobării Guvernului.

Strategia Energetică ia în considerare schimbările economice, tehnologice și geopolitice la nivel global și regional, precum și provocările tranziției verzi, fluctuațiile piețelor și poziția strategică a României în Uniunea Europeană și NATO. De asemenea, documentul subliniază importanța securității energetice atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova.

România aspiră să își consolideze poziția de pilon regional în ceea ce privește securitatea energetică, având în vedere mixul energetic diversificat și resursele naturale, financiare și umane disponibile pentru modernizarea sectorului. Strategia propune șase obiective fundamentale, printre care se numără securitatea energetică, energia cu emisii scăzute de carbon, eficiența energetică, accesul la energie și competitivitatea economică, piețele de energie eficiente, digitalizarea și securitatea cibernetică.

Principiile pe care se bazează strategia includ prioritizarea securității de aprovizionare, dezvoltarea sectorului energetic pe baza eficienței economice, echitatea economică și socială, atingerea neutralității climatice până în 2050, crearea unei piețe de energie competitive și antreprenoriale, și dezvoltarea economiei circulare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că strategia urmărește dezvoltarea sectorului energetic în condiții de securitate, competitivitate industrială, accesibilitate pentru consumatori și sustenabilitate, fără a implica costuri suplimentare pentru bugetul de stat. Publicul este invitat să participe la procesul de consultare publică prin transmiterea de sugestii și opinii la adresa de e-mail specificată de minister, care va organiza de asemenea evenimente publice de consultare în perioada următoare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;