Japonia Inovează cu Primul Satelit din Lemn pentru a Proteja Mediul Cosmic

Japonia Inovează cu Primul Satelit din Lemn pentru a Proteja Mediul Cosmic

Intr-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și protecția mediului, Japonia face un pas inovator în tehnologia spațială. Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, în colaborare cu compania Sumitomo Forestry, au dezvoltat LignoSat, primul satelit din lemn al lumii, cu scopul de a reduce poluarea în spațiu.

LignoSat, de mărimea unei căni de cafea, este construit din lemn de magnolie, un material ales datorită rezistenței sale remarcabile în condiții extreme. Testele efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS) au demonstrat că lemnul de magnolie nu suferă modificări semnificative de masă și nu prezintă semne de descompunere sau deteriorare în mediul cosmic.

Această inițiativă vine ca răspuns la problema particulelor minuscule de aluminiu care se acumulează în atmosfera superioară atunci când sateliții convenționali ard la reintrarea în atmosfera Pământului. Takao Doi, astronaut japonez și inginer aerospațial, subliniază riscul pe care aceste particule îl reprezintă pentru mediul înconjurător, inclusiv potențiala afectare a stratului de ozon.

Planurile pentru lansarea LignoSat sunt în curs de finalizare, cu opțiuni de lansare în această vară pe o navă de aprovizionare Cygnus Orbital Sciences sau o misiune SpaceX Dragon. Dacă testele în spațiu vor fi un succes, utilizarea lemnului ca material de construcție pentru sateliți ar putea deveni o practică comună, deschizând calea către o abordare mai ecologică a explorării spațiale.

În contextul în care se estimează lansarea a peste 2.000 de nave spațiale anual în următorii ani, potențialul de poluare asociat cu materialele tradiționale folosite în construcția sateliților devine o preocupare majoră. LignoSat reprezintă o alternativă promițătoare, având capacitatea de a se descompune în mod biodegradabil sub formă de cenușă fină, fără a lăsa în urmă reziduuri dăunătoare mediului.

Acest proiect inovator nu este singurul de acest tip; startup-ul finlandez Arctic Astronautics a proiectat WISA Woodsat, iar la Universitatea Khalifa din Emiratele Arabe Unite se explorează utilizarea grafenului și a "nano-wood" pentru construcția obiectelor spațiale.

LignoSat marchează un pas important în direcția sustenabilității și a protecției mediului cosmic, demonstrând că tehnologia spațială și ecologia pot merge mână în mână pentru un viitor mai curat și mai sigur.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;