Justiția își spune cuvântul după decenii: Criminal condamnat grație tehnologiei ADN

Justiția își spune cuvântul după decenii: Criminal condamnat grație tehnologiei ADN

După patru decenii de incertitudini și suferință, tehnologia modernă aduce dreptate în cazul tragic al studentei Barbara Tucker. Robert Plympton, un bărbat de 60 de ani, a fost condamnat recent pentru omor de gradul întâi și patru capete de acuzare pentru omor de gradul doi, în urma unei descoperiri uimitoare făcute de anchetatori.

Într-o dimineață friguroasă din ianuarie 1980, colegiul din Gresham, Oregon, a fost zguduit de o veste înspăimântătoare: Barbara Tucker, o studentă de 19 ani, a fost găsită decedată, cu urme evidente de agresiune. Anii au trecut, iar cazul a rămas nerezolvat, până când tehnologia ADN a deschis o nouă cale în investigație.

Parabon NanoLabs, o companie de tehnologie ADN din Virginia, a fost solicitată să analizeze profilul genetic al suspectului, obținut din probele prelevate la autopsie. Prin intermediul unei previziuni fenotipice, geneticienii au putut restrânge cercul de suspecți, iar cercetările au condus spre Robert Plympton. Supravegherea acestuia a permis colectarea unei gume de mestecat, care a avut un rol decisiv: ADN-ul găsit în gumă a fost identic cu cel al suspectului din profilul genetic.

Arestarea lui Plympton în iunie 2021 și condamnarea recentă reprezintă o victorie pentru justiție și pentru familia îndurerată a Barbarei Tucker. CeCe Moore, genetician șef la Parabon, numește acest caz un punct culminant al carierei sale, subliniind că, deși nu pot oferi un final fericit, munca lor poate aduce liniște sufletească celor rămași în urmă.

În ciuda faptului că Plympton a pledat nevinovat și avocații săi intenționează să facă apel, sentința aduce un oarecare grad de închidere unui caz care a stat nerezolvat mult prea mult timp. Acest exemplu remarcabil ilustrează cât de departe a ajuns știința în rezolvarea crimelor și în aducerea dreptății pentru victime.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;