Guvernul României adoptă măsuri de sprijin pentru fermieri și transportatori în contextul crizei actuale

Guvernul României adoptă măsuri de sprijin pentru fermieri și transportatori în contextul crizei actuale

Guvernul României, condus de Premierul Marcel Ciolacu, a răspuns revendicărilor fermierilor și transportatorilor prin adoptarea unui pachet de măsuri menite să aducă alinare în fața provocărilor economice actuale. Printre aceste măsuri se numără acordarea unui sprijin direct de 100 de euro la hectar pentru cultivatorii din sectorul vegetal, o compensație destinată să atenueze impactul războiului din Ucraina asupra agriculturii.

Această inițiativă va beneficia aproximativ 162 de mii de fermieri, cu un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro. În plus, pentru a simplifica procedurile birocratice, permisul auto la categoriile B și B1 va fi echivalat pentru a permite conducerea tractoarelor, iar inspecția tehnică periodică (ITP) a utilajelor agricole și forestiere va putea fi efectuată la sediul fermelor, cu ajutorul laboratoarelor mobile ale Registrului Auto Român (RAR).

În domeniul transporturilor, Guvernul a convenit modificări legislative care să clarifice aspecte legate de inspecția tehnică periodică a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului din transportul rutier. De asemenea, a fost agreată o schemă de ajutor pentru amânarea ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023, măsură ce este în curs de finalizare în colaborare cu Banca Națională și sistemul bancar.

O altă veste bună pentru transportatori este anunțul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind stabilirea unui nivel sustenabil al prețului pentru polița de asigurare RCA, cu posibilitatea de plată în rate și suspendarea poliței atunci când camionul este parcat.

Premierul Ciolacu a subliniat angajamentul Guvernului de a continua dialogul cu fermierii și transportatorii și a mulțumit miniștrilor implicați pentru eforturile lor de a găsi soluții rapide și eficiente la problemele cu care se confruntă aceste sectoare vitale pentru economia României.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;