Calendarul Alegerilor din 9 Iunie: Începe Perioada Electorală și Se Stabilesc Regulile de Campanie

Calendarul Alegerilor din 9 Iunie: Începe Perioada Electorală și Se Stabilesc Regulile de Campanie

Guvernul României a stabilit calendarul oficial pentru alegerile europarlamentare și locale, care vor avea loc simultan pe data de 9 iunie. Într-o mișcare care marchează începutul unui nou ciclu electoral, executivul a adoptat Hotărârea de Guvern care detaliază perioada electorală și regulile campaniei.

UPDATE: Perioada electorală se va deschide pe 12 martie, iar într-un termen de 5 zile vor fi nominalizați judecătorii pentru Biroul Electoral Central. De asemenea, va fi aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile europarlamentare. Campania electorală va începe oficial pe 10 mai și se va încheia cu o zi înainte de vot, pe 8 iunie, la ora 7:00 dimineața.

Cetățenii români sunt așteptați la urne pe 9 iunie, începând cu ora 7:00 și până la ora 22:00. Pentru cei care se află în incinta sau la coada secțiilor de votare la ora închiderii, legea permite exercitarea dreptului de vot până la ora 23:59.

Într-o ședință convocată de premierul Marcel Ciolacu pe 11 martie, s-a discutat exclusiv despre acest calendar electoral. O inovație controversată este Ordonanța de Urgență adoptată pe 8 martie, care permite aleșilor locali să se alăture altor partide fără a-și pierde mandatul. Această măsură a stârnit nemulțumirea în rândul partidelor de Opoziție, PMP și USR, care au acuzat PSD-PNL de încercarea de a marginaliza PMP în procesul electoral și au anunțat că vor apela la instituții internaționale pentru a semnala acest abuz.

Pe lângă alegerile din 9 iunie, calendarul electoral pentru anul în curs include și două tururi de alegeri prezidențiale pe 15 și 29 septembrie, urmate de alegerile parlamentare pe 8 decembrie.

Pentru a fi la curent cu ultimele informații despre alegerile din România, urmăriți-ne pe Google News.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;