Franța Refuză Extrădarea lui Paul de România - Detalii și Implicații Juridice

Franța Refuză Extrădarea lui Paul de România - Detalii și Implicații Juridice

Franța a luat decizia definitivă de a nu-l extrăda pe Paul Philippe al României, cunoscut și sub numele de Paul de România, în ciuda condamnării acestuia în România pentru retrocedarea ilegală a Fermei regale de la Băneasa. Instanța franceză a motivat decizia prin invocarea unei compoziții nelegale a completului de judecată din România, unde unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.

Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, a exprimat nedumerirea față de decizia instanței franceze și a subliniat că s-au făcut demersuri pentru a clarifica situația și a identifica soluții pentru reluarea procedurilor de extrădare. Ea a menționat că procurorul de caz a declarat recurs, însă a fost decăzut din termen, lăsând hotărârea primei instanțe să devină definitivă.

Paul de România a fost condamnat în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, cu un prejudiciu de peste 140 milioane de euro. După condamnare, acesta a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională, fiind prins la Paris în iunie 2022.

Acuzațiile din dosarul Ferma Băneasa se referă la infracțiuni comise între 2006 și 2013, având ca scop obținerea unor bunuri de valoare deosebită, precum Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept. Prejudiciul total în acest caz depășește 145 de milioane de euro.

Paul de România, care nu este recunoscut de Casa Regală a României, a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, inclusiv acuzații privind organizarea detaliată a fugii sale din țară și presupuse datorii mari în Marea Britanie.

Decizia instanței franceze de a nu-l extrăda pe Paul de România reprezintă un obstacol semnificativ în eforturile autorităților române de a-l aduce înapoi în țară pentru a-și ispăși pedeapsa. În acest context, Ministerul Justiției din România continuă să caute soluții pentru a repune în discuție cauza și a asigura respectarea legii și justiției.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;