Fostul Președinte Mongol, Tsakhia Elbegdorj, Provocare Istorică la Adresa lui Putin

Fostul Președinte Mongol, Tsakhia Elbegdorj, Provocare Istorică la Adresa lui Putin

Într-un gest provocator, fostul președinte al Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, a răspuns recentelor afirmații ale președintelui rus Vladimir Putin privind granițele istorice, prin distribuirea unei hărți a Imperiului Mongol care cuprindea teritorii ale Rusiei actuale. Această mișcare vine ca o ironie la adresa lui Putin, care a încercat să justifice invazia Ucrainei prin cursuri de istorie selective într-un interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson.

Elbegdorj, care a condus Mongolia între 2009 și 2017, a împărtășit pe rețelele de socializare hărți care evidențiază mărimea imperiului mongol din trecut, care la vârful său a dominat o mare parte din Eurasia, inclusiv teritorii care astăzi fac parte din Rusia, China și Ucraina.

„După discursul lui Putin, am găsit harta istorică mongolă. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj pe platforma social media X, fosta Twitter. Acest comentariu vine în contextul în care guvernul actual al Mongoliei nu a condamnat explicit invazia Rusiei în Ucraina, deși nici nu a oferit sprijin.

Elbegdorj a fost un susținător vocal al Ucrainei și al valorilor democratice, exprimându-se clar în februarie 2023: „Democrațiile lumii trebuie să se adune cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge”.

Această declarație subliniază opiniile sale despre Putin, pe care îl descrie ca fiind un lider ce disprețuiește libertatea și diferențele, temându-se de succesul și prosperitatea vecinilor săi.

Prin acest act simbolic, Elbegdorj își exprimă nu numai sprijinul pentru Ucraina, dar și o critică la adresa folosirii arbitrare a istoriei de către lideri politici pentru a-și justifica acțiunile contemporane.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;