Falimentele City Insurance și Euroins: DNA Clasează Dosarele ASF, Păgubiții și Statul Suportă Costurile

Falimentele City Insurance și Euroins: DNA Clasează Dosarele ASF, Păgubiții și Statul Suportă Costurile

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a decis clasarea plângerilor împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), acuzată că a ignorat neregulile comise de asigurătorii City Insurance și Euroins. Decizia, semnată pe 31 ianuarie 2024 de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, a stârnit controverse în contextul în care falimentele celor două companii de asigurări au generat pagube de peste un miliard de euro.

Cristian Andrei Muntean, expert ASF, a depus două plângeri în care a acuzat că asigurătorii au majorat nejustificat prețurile polițelor RCA și că ASF nu a luat măsuri adecvate împotriva City Insurance și Euroins. O a treia plângere a venit din partea Euroins, care acuza presiuni pentru schimbarea contractului de reasigurare. În urma analizei, DNA a concluzionat că membrii ASF și-au îndeplinit atribuțiile, motiv pentru care dosarul a fost clasat.

Falimentul Euroins a lăsat în urmă creanțe de peste 4 miliarde de lei, din care lichidatorul judiciar CITR a recuperat doar 5,7 milioane de lei prin vânzarea de active. În ceea ce privește City Insurance, creditorii au solicitat peste 9 miliarde de lei. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit în 2023 daune RCA de 757 milioane lei, sume provenite din falimentele celor două societăți.

Cu toate acestea, dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins sunt încă în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general, care investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

În final, păgubiții și statul român suportă consecințele acestor falimente, costurile fiind transferate indirect către contribuabili prin contribuții incluse în prețul polițelor RCA obligatorii.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;