Exporturile României de produse din tutun au înregistrat o creștere semnificativă în 2023

Exporturile României de produse din tutun au înregistrat o creștere semnificativă în 2023

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), exporturile României de produse din tutun brut și prelucrat au atins valoarea de 1,68 miliarde de euro în 2023, însemnând o creștere de 200 de milioane de euro comparativ cu anul precedent. BAT România, liderul pieței locale de tutun, a exportat aproximativ 70% din producție către diferite piețe globale, majoritatea produselor provenind de la fabrica din Ploiești, considerată a doua cea mai mare unitate de producție a grupului din Europa.

Creșterea exporturilor de produse din tutun a fost constantă în ultimii trei ani, înregistrând o majorare de peste 300 de milioane de euro. În 2023, aceste produse au constituit aproximativ 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun din România. Valoarea importurilor de tutun brut și prelucrat în același an a fost de aproximativ 412 milioane de euro, ceea ce a dus la o contribuție pozitivă de peste 1,2 miliarde de euro la balanța comercială a țării.

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT și Director General BAT România, a subliniat angajamentul companiei pentru construirea unui viitor mai bun prin investiții în inovație tehnologică și sustenabilitate, precum și prin contribuția la dezvoltarea economică a României. BAT România este unul dintre cei mai mari investitori străini și contribuabili la bugetul de stat, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct și alte 30.000 indirect.

În plus, BAT a introdus pe piața din România dispozitivul glo, un produs inovator care încălzește tutunul în loc să-l ardă, și a devenit primul centru de producție din Uniunea Europeană pentru consumabilele de nouă generație utilizate cu acest dispozitiv. Compania a implementat inițiative de sustenabilitate, inclusiv instalarea a aproximativ 1.000 de panouri fotovoltaice la fabrica din Ploiești și obținerea certificării AWS pentru consumul sustenabil de apă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;