Escaladarea Tensiunilor: Coreea de Nord Încetează Eforturile de Reunificare cu Sudul
Într-un gest simbolic care subliniază deteriorarea relaţiilor dintre cele două Corei, Coreea de Nord a anunţat desfiinţarea agenţiilor guvernamentale implicate în promovarea reunificării cu Coreea de Sud. Decizia, comunicată de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA şi confirmată de Adunarea Supremă a Poporului, marchează o întărire a retoricii ostile şi o respingere categorică a ideii de reconciliere cu Seulul.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a etichetat Coreea de Sud ca fiind "principalul inamic" şi a caracterizat eforturile anterioare de reunificare drept o "greşeală" care nu trebuie repetată. Această poziţie vine în contrast cu viziunea istorică a ambelor naţiuni, care, în constituţiile lor, revendică suveranitatea asupra întregii peninsule coreene.
Tensiunile dintre cele două state au atins un nou nivel în 2023, în urma lansării unui satelit de spionaj de către Phenian, un act ce a determinat Seulul să suspende un acord militar din 2018 destinat diminuării tensiunilor. Această acţiune a Phenianului a fost percepută ca o provocare şi o încălcare a eforturilor de atenuare a conflictului.
Citește și:
Rusia blochează sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord și acuză SUA de escaladarea tensiunilor
Escaladarea tensiunilor și solidaritatea internațională în contextul conflictului Ucraina-Rusia
În ciuda faptului că au fost fondate acum 75 de ani, ambele Corei îşi continuă existenţa într-o stare tehnică de război, deoarece armistiţiul din 1953 nu a fost urmat de un tratat de pace. Prin urmare, fiecare dintre ele consideră cealaltă ca fiind o entitate ilegală.
Până la aceste recente evoluţii, relaţiile diplomatice fragile erau gestionate de Ministerul Unificării din Seul şi de Comitetul pentru Reunificarea Paşnică de la Pyongyang, organisme acum desfiinţate de guvernul nord-coreean.
Această mişcare a Coreei de Nord reprezintă un pas înapoi semnificativ în ceea ce priveşte orice posibilitate de apropiere între cele două state şi pune sub semnul întrebării viitorul peninsulei coreene în contextul unui climat internaţional tensionat.