Tensiuni crescute: Kim Jong Un supervizează un exercițiu de "contraatac nuclear" în contextul exercițiilor militare americano-sud-coreene
Într-un context geopolitic încordat, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un exercițiu militar de anvergură, simulând un contraatac nuclear ca răspuns la exercițiile aeriene desfășurate de Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud. Acesta a fost un moment crucial pentru Coreea de Nord, care a testat pentru prima dată sistemul său de gestiune a "activării nucleare", conform agenției de stat nord-coreene KCNA.
Exercițiul, care a avut loc luni, a fost o demonstrație a capacităților nucleare diversificate ale Phenianului și a constituit un protest față de manevrele militare comune ale aliaților din regiune. Coreea de Nord a lansat o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, care au căzut în apele din estul peninsulei coreene, conform anunțurilor armatei sud-coreene și confirmărilor japoneze.
Citește și:
Salina Praid își redeschide porțile pentru vizitatori după lucrări de urgență
Tentativă de asasinat la mitingul lui Donald Trump în Pennsylvania: Reacții și detalii despre atac
Dinamo București se apropie de ieșirea din insolvență și confirmă transferul lui Cătălin Cîrjan
Kim Jong Un a exprimat o "mare satisfacție" privind rezultatele exercițiului, care a inclus lansatoare de rachete multiple de mărime foarte mare și ogive nucleare simulate. Acest exercițiu a avut rolul de a examina fiabilitatea sistemului de comandă și control al armei nucleare a țării, certificând capacitatea de a trece în modul de contraatac nuclear.
Simularea a fost descrisă ca un răspuns la antrenamentele aeriene americano-sud-coreene care se desfășoară între 12 și 26 aprilie și care sunt percepute de Coreea de Nord ca fiind provocatoare și îndreptate împotriva sa. În acest context, Phenianul a subliniat necesitatea de a "întări mai mult și mai rapid puterea sa militară cea mai mare".
În ciuda tensiunilor, exercițiile anuale ale forțelor aeriene americane și sud-coreene sunt menite să demonstreze eficacitatea armelor în domeniul aerian și să întărească capacitatea de descurajare și apărare. În schimb, Coreea de Nord continuă să perceapă aceste manevre ca posibile pregătiri pentru o invazie sau răsturnarea regimului său.
Citește și:
Fostul Președinte Donald Trump Victima unei Tentative de Asasinat în Pennsylvania
Descoperirea unui avion dispărut în 1971 rezolvă un mister vechi de peste jumătate de secol
Această dinamică tensionată vine după un an record de teste nucleare în 2023 pentru Coreea de Nord, care a continuat să efectueze lansări de rachete și în acest an, inclusiv testarea unei noi rachete hipersonice și a unei ogive de mărime foarte mare pentru o rachetă de croazieră strategică.
Tensiunile din Peninsula Coreeană rămân la un nivel ridicat, iar comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile din regiune, sperând într-o de-escaladare a situației.