Coreea de Nord intensifică tensiunile cu noi teste ale dronelor nucleare subacvatice "Haeil-5-23"

Coreea de Nord intensifică tensiunile cu noi teste ale dronelor nucleare subacvatice "Haeil-5-23"

Într-o mișcare care a stârnit îngrijorare la nivel internațional, Coreea de Nord a efectuat un nou test al sistemului său de arme nucleare subacvatice, numit "Haeil-5-23". Acest eveniment marchează o escaladare în retorica agresivă a regimului Phenianului și vine ca răspuns direct la exercițiile militare comune ale Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei.

Potrivit informațiilor difuzate de agenția de stat KCNA, testul a avut loc în Marea de Est a Coreei și face parte dintr-un efort mai amplu de a consolida arsenalul militar nord-coreean în fața unei posibile confruntări militare în peninsulă. În ciuda faptului că detaliile tehnice legate de aceste arme subacvatice și performanța lor rămân neclare, analiștii sugerează că ele reprezintă o amenințare mai mică comparativ cu rachetele balistice nucleare deținute de Coreea de Nord.

Recent, liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut declarații provocatoare, numind Coreea de Sud "principalul dușman" și anunțând sfârșitul obiectivului reunificării. Această retorică belicoasă este însoțită de o serie de progrese în ceea ce privește capacitățile militare ale țării, inclusiv în domeniul operațiunilor subacvatice. În septembrie anul trecut, Phenianul a dezvăluit existența unui submarin capabil să lanseze arme nucleare, iar din martie 2023, a efectuat teste ale sistemului său Haeil.

În contextul acestei situații tensionate, comunitatea internațională rămâne vigilentă și preocupată de potențialul destabilizator al acțiunilor Coreei de Nord, care ar putea avea implicații grave pentru securitatea regională și globală.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;