Discuții pentru repatrierea sabiei lui Ștefan cel Mare între România și Turcia

Discuții pentru repatrierea sabiei lui Ștefan cel Mare între România și Turcia

În cadrul unei conferințe de presă, premierul României, Marcel Ciolacu, a dezvăluit că autoritățile române sunt în discuții cu partea turcă pentru restituirea sabiei domnitorului moldovean Ștefan cel Mare. Această dezbatere a avut loc în urma vizitei oficiale a prim-ministrului la Ankara, la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Ciolacu a menționat că există două replici ale sabiei, una aflându-se în biroul său și cealaltă donată de fostul premier Adrian Năstase la Putna.

Sabia lui Ștefan cel Mare, o piesă de oțel de Toledo primită de la Papa Sixt al VI-lea după victoria în bătălia de la Vaslui, a fost expusă în Turcia timp de 460 de ani, cu o scurtă prezentare în România în 2004, când Guvernul Turciei a donat o copie statului român. Există două teorii despre cum a ajuns sabia în Turcia, una sugerând că a fost dăruită de Ștefan cel Mare sultanului, iar cealaltă că a fost luată de turci în timpul jafurilor din Moldova.

În prezent, sabia se găsește în sala de arme a muzeului Topkapî din Istanbul, având o lungime totală de 125 cm și o greutate de aproximativ 2,5 kilograme. Pe ea este inscripționat mesajul: „Eu domnul Ștefan, voievod!” alături de semnul crucii.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;