Cultura Română În Doliu: Alex Ştefănescu, O Voce Emblematică a Criticii Literare, Ne-a Părăsit

Cultura Română În Doliu: Alex Ştefănescu, O Voce Emblematică a Criticii Literare, Ne-a Părăsit

Cultura română a pierdut unul dintre cei mai proeminenți critici și istorici literari, Alex Ştefănescu, care a decedat la vârsta de 76 de ani. Vestea tristă a fost împărtășită de personalități marcante ale vieții culturale, printre care criticul Daniel Cristea-Enache și directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu, care au evidențiat umorul, sensibilitatea și pasiunea cu care Ştefănescu și-a dedicat existența literaturii și culturii.

Născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, Alex Ştefănescu a fost o figură centrală în peisajul literar românesc. După absolvirea liceului la Suceava și a Facultăţii de Limba şi Literatura Română din Bucureşti, a avut o carieră prolifică ca redactor la publicații de prestigiu și a publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară și proză, fiind recompensat cu prestigioase premii literare.

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat contribuția lui Ştefănescu la promovarea credinței și culturii creștine, oferindu-i în semn de recunoștință mai multe distincții ale Patriarhiei Române.

Alex Ştefănescu a lăsat în urma sa o operă vastă, fiind autorul a mii de articole de critică literară și a contribuit la scenarii pentru televiziune. Cartea sa „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” rămâne un reper în studiul literaturii românești.

Pierderea lui Alex Ştefănescu este resimțită profund în rândul iubitorilor de literatură și cultură, fiind un om care a pus suflet în tot ceea ce a făcut, lăsând un gol greu de umplut în inimile și bibliotecile noastre.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;