Omagiul culturii românești: Alex. Ștefănescu, un simbol al criticii literare, ne-a părăsit

Omagiul culturii românești: Alex. Ștefănescu, un simbol al criticii literare, ne-a părăsit

Cultura română este mai săracă începând cu această duminică, când Alex. Ștefănescu, unul dintre cei mai proeminenți critici și istorici literari ai țării, și-a încheiat călătoria pământească la vârsta de 76 de ani. Vestea tristă a fost împărtășită publicului de Daniel Cristea-Enache și Virgil-Ștefan Nițulescu, care au adus un omagiu omului de cultură prin cuvinte pline de respect și admirație.

Născut la Lugoj, în 1947, Alex. Ștefănescu a fost o prezență marcantă în peisajul literar românesc, debutând în poezie în anul 1965 și în critică literară în 1970. A fost un membru activ al Uniunii Scriitorilor din 1977 și a slujit cuvântul scris în numeroase redacții de prestigiu, precum „Tomis”, „Scânteia tineretului”, „România liberă” și „România literară”.

Printre lucrările sale se numără „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000”, pentru care a primit recunoaștere națională și premii importante, subliniind astfel contribuția sa inestimabilă la înțelegerea și aprecierea literaturii românești. A fost, de asemenea, un scenarist talentat și un realizator de emisiuni culturale premiate, care au adus în casele românilor o parte din spiritul literaturii.

Pierderea sa este resimțită profund nu doar în rândul celor care l-au cunoscut personal, ci și de întreaga comunitate literară și culturală. Ana-Maria Păunescu, fiica lui Adrian Păunescu, rememorează cu căldură prietenia dintre tatăl său și Alex. Ștefănescu, evidențiind legătura profundă și respectul reciproc dintre cei doi.

Alex. Ștefănescu rămâne în memoria noastră nu doar ca un critic și istoric literar de renume, ci și ca un om de o sensibilitate și umor rar întâlnite, care a știut să îmbine pasiunea pentru literatură cu dragostea pentru oameni. Moștenirea sa literară va continua să inspire și să educe generații de cititori și scriitori.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;