Comunitatea literară din România își ia rămas bun de la criticul Alex Ștefănescu

Comunitatea literară din România își ia rămas bun de la criticul Alex Ștefănescu

Lumea literară din România este în doliu după ce a pierdut unul dintre cei mai apreciați critici literari, Alex Ștefănescu. Vestea tristă a decesului său la vârsta de 76 de ani a fost făcută publică pe rețelele de socializare de către scriitorul Daniel Cristea-Enache.

Născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, Alex Ștefănescu a fost o figură emblematică în peisajul criticii literare românești, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1977. Cariera sa extinsă a inclus activitatea ca redactor la publicații de prestigiu precum "Tomis", "Scânteia tineretului", "România liberă" și "România literară", unde a deținut și funcția de redactor-șef.

Ștefănescu și-a pus amprenta asupra literaturii române prin numeroasele sale volume de critică literară, teorie literară, antologii, proză și publicistică. Printre lucrările sale se numără "Introducere în opera lui Nichita Stănescu", "Jurnal de critic", "Gheaţa din calorifere şi gheaţa din whisky" și "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", pentru care a primit multiple distincții, inclusiv Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul "Lucian Blaga" al Academiei Române.

Pe lângă contribuțiile sale scrise, Alex Ștefănescu a fost cunoscut și pentru prezența sa în media, realizând emisiuni culturale precum "Un metru cub de cultură" și "Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu", care i-au adus recunoașterea Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR).

Ultima postare pe pagina de Facebook a lui Alex Ștefănescu, datând din 29 ianuarie 2024, era în mod simbolic despre moarte, subliniind parcă efemeritatea vieții și importanța moștenirii lăsate în urmă. Comunitatea literară și admiratorii săi își exprimă regretul și își aduc omagiul pentru un om de cultură care a influențat profund literatura română contemporană.

Alex Ștefănescu va rămâne în memoria colectivă ca un critic și istoric literar de seamă, un mentor pentru tinerii scriitori și un pilon al criticii literare românești.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;