Condamnări Masive în Rusia după Omagiul Național pentru Aleksei Navalnîi

Condamnări Masive în Rusia după Omagiul Național pentru Aleksei Navalnîi

Într-un val de represiune fără precedent, justiția rusă a condamnat la închisoare peste 150 de persoane care au participat la acțiuni de omagiere a memoriei opozantului Aleksei Navalnîi. Conform surselor independente și grupurilor pentru drepturile omului, numai în orașul Sankt Petersburg, în weekend-ul trecut, 154 de persoane au fost condamnate la până la 14 zile de detenție.

Aleksei Navalnîi, figura emblematică a opoziției ruse și critic vehement al președintelui Vladimir Putin, a decedat vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară situată în regiunea arctică. Deși autoritățile ruse refuză să elibereze corpul neînsuflețit, familiei și susținătorilor, acuzațiile de "ucigași" și cererile de a "acoperi urmele" se înmulțesc, Kremlinul menținând un muritor tăceri în fața acestor acuzații grave.

În ciuda legilor stricte împotriva manifestațiilor neautorizate, sute de ruși au luat străzile în zeci de orașe, depunând flori și aprinzând lumânări în semn de respect pentru Navalnîi la monumentele dedicate victimelor represiunilor staliniste. Poliția și indivizi în civil au fost observați îndepărtând semnele comemorative, în special în timpul nopții, accentuând atmosfera de intimidare și control.

Aceste acțiuni de comemorare ale lui Navalnîi, interzise de legislația rusă, au fost întâmpinate cu un răspuns dur din partea autorităților, care au reținut cel puțin 387 de persoane în 39 de orașe din întreaga țară. Cu toate acestea, gesturile de solidaritate continuă să apară, în ciuda riscului crescut de represalii.

Aleksei Navalnîi a fost închis din 2021, ispășind pedepse pentru extremism și fraudă, pe care le-a denunțat ca fiind motivate politic. Într-o țară unde opoziția față de regim este suprimată cu fermitate, moartea sa și reacția guvernului rus au stârnit indignare și au adus în lumina reflectoarelor internaționale situația drepturilor omului în Rusia.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;