In Memoriam: Octavian Udriște, Visionarul Care a Modelat Transportul Feroviar și Rugby-ul Românesc

In Memoriam: Octavian Udriște, Visionarul Care a Modelat Transportul Feroviar și Rugby-ul Românesc

Bucureștiul își ia rămas bun de la unul dintre cei mai influenți ingineri ai săi, Octavian Udriște, cunoscut afectuos ca "părintele metroului bucureștean", care a decedat la venerabila vârstă de 88 de ani. Cu o carieră dedicată dezvoltării infrastructurii feroviare și promovării sportului, Udriște a lăsat o amprentă durabilă asupra capitalei și a națiunii.

Născut într-o familie cu tradiție în domeniul feroviar, la Timișoara, Udriște a fost la timonă în momente cheie ale istoriei transportului feroviar românesc, inclusiv la inaugurarea metroului bucureștean în 1979. Devenit primul inginer român autorizat să conducă locomotive diesel și ulterior director tehnic și general al Metroului între 1985 și 1996, contribuția sa la modernizarea și extinderea rețelei de metrou este incontestabilă.

Recunoașterea meritelor sale a venit și din partea Metrorex, care a anunțat în toamna anului trecut că stația Timpuri Noi va purta numele lui Octavian Udriște, un tribut adus expertizei și dedicării sale.

Pe lângă realizările sale în domeniul feroviar, Udriște a fost o figură emblematică în rugby-ul românesc, ocupând funcția de președinte al secției de rugby a CS Rapid timp de trei decenii. Sub conducerea sa, s-au format echipe de rugby asociate diferitelor entități ale Ministerului Transporturilor și s-a născut clubul Locomotiva, un adevărat incubator pentru talentele rugby-ului românesc.

În ciuda succeselor, Udriște a fost un critic al politicii sportive din școli, exprimându-și regretul față de declinul rugby-ului în cadrul CS Rapid și al sportului în general.

Comunitatea feroviară, sportivă și bucureșteană își exprimă recunoștința și tristețea pentru pierderea lui Octavian Udriște, care ar fi împlinit 89 de ani pe 18 aprilie 2024. CS Rapid și întreaga națiune își aduc omagiul și transmit condoleanțe familiei îndoliate.

Octavian Udriște va rămâne în inimile noastre ca un pionier al progresului și un promotor al pasiunii pentru sport și transporturi.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;