România Convocă Ambasadorul Rusiei la București în Contextul Morții Opozantului Aleksei Navalnîi

România Convocă Ambasadorul Rusiei la București în Contextul Morții Opozantului Aleksei Navalnîi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a luat o poziție fermă în urma decesului subit al opozantului rus Aleksei Navalnîi, convocând ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin. Convocarea, care a avut loc la data de 21 februarie 2024, vine ca răspuns la responsabilitatea pe care autoritățile române o atribuie Rusiei în acest caz nefericit.

Într-un comunicat oficial, MAE a subliniat necesitatea unei investigații transparente și independente care să clarifice circumstanțele în care s-a produs decesul lui Navalnîi. De asemenea, s-a făcut apel la autoritățile ruse să transmită neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Navalnîi familiei sale, considerându-se o obligație morală.

Aleksei Navalnîi, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului, a decedat în condiții care au stârnit îngrijorare la nivel internațional. Potrivit Serviciului Penitenciar Federal al regiunii Iamalo-Neneția, Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare și „aproape imediat și-a pierdut cunoștința”, fără a se oferi mai multe detalii.

Convocarea ambasadorului rus nu este un gest izolat, România alăturându-se astfel altor țări membre ale Uniunii Europene și Marii Britanii în căutarea unor răspunsuri și clarificări din partea Rusiei.

Această acțiune reflectă poziția constantă a României de condamnare a încălcărilor drepturilor omului și a libertăților fundamentale în Federația Rusă. De asemenea, reafirmă solicitările ca Rusia să respecte angajamentele internaționale în domeniul drepturilor omului.

MAE și ministrul Luminița Odobescu continuă să monitorizeze situația și să își exprime susținerea pentru valorile democratice și respectul față de drepturile omului, în memoria lui Aleksei Navalnîi, care va rămâne un simbol al luptei pentru democrație.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;