România sărbătorește 165 de ani de la Mica Unire: Oficialități și manifestări în București și Iași

România sărbătorește 165 de ani de la Mica Unire: Oficialități și manifestări în București și Iași

România marchează astăzi 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, un moment istoric cunoscut sub denumirea de "Mica Unire". În data de 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească și-au unit destinele, punând bazele statului național român modern.

Cu ocazia acestei zile de sărbătoare națională, în București și Iași au loc ceremonii militare și religioase, la care participă oficialități ale statului român. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu sunt prezenți la evenimentele din capitală, organizate în Parcul "Carol I". Programul include depunere de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Forțelor Terestre.

În Iași, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, alături de lideri ai principalelor partide de opoziție, participă la manifestările dedicate acestei zile. Peste 330 de militari defilează în centrul orașului, iar evenimentele ar putea include și un survol al elicopterelor militare, în funcție de condițiile meteo.

Mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu subliniază importanța unității și a eforturilor comune pentru modernizarea și dezvoltarea României, amintind de realizările actuale, precum Autostrada Moldovei, care simbolizează Unirea economică a regiunii cu restul țării.

Ziua Unirii Principatelor Române este un moment de reflecție asupra idealurilor naționale și a aspirațiilor românilor, care au fost împlinite pe 24 ianuarie 1859. Această dată a devenit zi liberă națională în 2014, fiind inclusă în Codul Muncii, și este sărbătorită în fiecare an cu respect și recunoștință față de cei care au contribuit la formarea României moderne.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;